Er det egentlig kalorier som avgjør vekten din?

Vi hører det igjen og igjen: Spis mindre og tren mer så blir du tynn, diskusjon ferdig.

Myte: Alle kalorier er like
Fakta: Du kan spise akkurat den samme mengden kalorier og likevel forbrenne mer fett.

 

Dette høres kanskje utrolig ut? Er det ulikt det andre har fortalt deg? Sannheten er at kalorier betyr noe, men å bare telle mengden kalorier er dessverre en altfor forenklet fremstilling.

Vi forstår at dette kan være vanskelig å tro på, men vitenskapen støtter oss i disse påstandene.

Studie 1: Forskere ved Cornell Universitetet delte deltakerne inn i grupper der alle skulle spise 1800 kalorier per dag. Den gruppen som spiste kalorier av høyere kvalitet (sunn, ren mat) mistet 86.5% mer kroppsfett enn de andre gruppene, selv om de spiste akkurat samme mengde kalorier (1).

Studie 2: En lignende studie utført ved U.S. Naval Hospital viste at ved å bare bytte ut kvaliteten av maten som ble spist (ingen endring i tallet på kalorier) så mistet testpersonene dobbelt så mye fett på bare 10 dager (2) .

Overvekt ble et problem rett etter at helseaktører begynte å fortelle kundene sine at alle kalorier er like. 

 

“Disproportionately large declines in resting metabolism are seen in food-deprived men.”
– R.E. Keesy, University of Wisconsin.

 

Vi sier det igjen og igjen og igjen: Om du ønsker å gå ned i vekt så er IKKE løsning å spise MINDRE mat, men du skal spise BEDRE mat av god kvalitet.

500 kalorier fra raffinert sukker kan ikke en gang sammenlignes med 500 kalorier fra kyllingfilet. Kalorier oppfører seg ikke likt i kroppen vår.

Studie 3: Ved Marshall universitetet delte de også testpersonene inn i to grupper. Gruppe 1 gikk på en vanlig lavkalori diett. Gruppe 2 fikk beskjed om at de kunne spise så mye kalorier som de ønsket, men de skulle unngå mye sukker og stivelse (3).

Resultatet? Gruppen som hadde restriksjoner på kalorimengden la på seg 2.3 kg. Mens gruppe 2 som kunne spise så mange kalorier de ønsket (men kvaliteten på maten var bedre) mistet i gjennomsnitt 5 kg hver. 

Men hva er egentlig mat av god kvalitet?

Det er visse egenskaper ved maten som vi fokuserer på

  1. Metthetsfølelse: Hvor fort kaloriene gir deg en metthetsfølelse og hvor lenge du føler deg mett (4).
  2. Lagring: Hvor sannsynlig det er at ulike kalorier vil bli lagret i kroppen som fett (5).
  3. Næringsinnhold: Hvor næringsrikt er kaloriene, vitaminer, mineraler, nødvendige fettsyrer og nødvendige aminosyrer (6).
  4. Effekt: Hvor mange av kaloriene vil bli lagret som kroppsfett (7)?
Hvordan fungerer dette?

Først og fremst så stabiliserer det sulthormonet. Dette inkluderer hormonene som kontrollerer fettlagring, søtsug og blodsukkernivå.

Ikke overbevist?

Dietter som bare fokuserer på mengden går utifra at det at kroppen får i seg færre kalorier eller at flere kalorier blir trent vekk vil tvinge kroppen til å forbrenne fett. Dette har blitt bevist å være feil. Det vil ikke føre til at kroppen vår forbrenner mer fett, det tvinger kroppen vår til å forbrenne færre kalorier.

Du har kanskje sett at mennesker som konstant er på dietter ofte er smågretne og trøtte? Kanskje du selv har merket at du blir gretten og trøtt av dietter, og dette er kanskje en av grunnene til at du har gitt opp tidligere? Dette er fordi kroppen og hjernen rett og slett mangler energi, og har derfor begynt å arbeide saktere.

Når kroppen vår trenger kalorier, men ikke finner noen å forbrenne så har den to valg: Den kan enten gå gjennom den kompliserte prosessen av å gjøre om kalorier fra kroppsfett til energi, eller den kan roe ned forbrenningen. Hva gjør kroppen da? Den senker forbrenningen.

Hva skjer videre om vi fortsetter å sulte oss selv? Kroppen begynner å forbrenne muskler. SÅ begynner den å forbrenne kalorier fra fett, men mindre muskelmasse betyr mindre fettforbrenning (8) (9) (10).

Hva fører dette til? Typisk “jojo-slanking”.

Hva betyr dette i praksis?

Betyr det at du bare skal spise grønnsaker hele dagen? NEI, det er nettopp det du ikke trenger.

Du skal spise mat som metter, næringsrike proteinkilder som biff, kylling, egg og fisk, og deilig frukt, bær osv!

Du skal ikke ha dårlig samvittighet for å spise mat, og det skal ikke være vanskelig.

Du skal lytte til kroppen, spise når du er sulten og stoppe når du er mett, uten å veie mat eller telle kalorier.

Du skal ikke trenge å telle fett, karbohydrater eller proteiner.

Du skal bare spise naturlig, god mat.

Om du vil kjenne dette på egen kropp; hvordan det er å oppnå kroppen du ønsker deg og samtidig spise deg mett, bli med oss her.

“…a general public health recommendation for weight reduction through dieting cannot be supported strongly with existing data.” – D.S. Weigle, University of Washington

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *