2

Bør du faste og vil det gi deg resultater?

Noe vi mennesker har gjort i så mange tusenvis av år er mer “populært” enn noensinne.
Vi benytter derfor anledningen til å avlive noen myter om dette, samt gi deg den informasjonen vi synes du trenger, så du selv kan bestemme om dette er noe for deg eller ikke.

 

Hva er faste?

Å faste høres både negativt og slitsomt ut, men det er rett og slett så enkelt som å ta en lengre pause mellom måltidene dine enn 3 timer. Du faster også hver eneste natt i ofte 10 – 12 timer.

Den enkleste måten å gjøre det på, synes både jeg og mange av kundene våre, er å vente et par timer med frokost fra du står opp. Da forlenger du fasten din fra natten.

Noen faster også halve og hele dager. Det er IKKE noe jeg har prøvd eller satt kundene våre til å gjøre, men dette er også fullt mulig.

Vi kjenner vel alle noen som bare “oj, jeg har ikke spist i dag jeg.” Kroppen klarer seg utmerket godt i mange mange timer uten mat og det er meget naturlig for den. Hvor mange timer tror dere det gikk mellom måltidene før matbutikkene var et faktum?

Når du faster inntar du ikke noe som inneholder energi, dvs kalorier (kalorier er måten vi måler energi på når det er snakk om energi til mennesker og dyr). Verken kaffe eller vann inneholder kalorier, så dette kan inntas i mens du faster.

Jeg personlig har lagd min egen lille versjon av fasting som også mange av kundene våre bruker og det er å innta kalorier fra fett i mens vi faster. Jeg putter enten en liten ss ekte smør i kaffen eller, som jeg gjør nå, da jeg har en irriterende allergi for meieriprodukter, har oppi ca. en ss MCT-olje. Jeg har også en skvett melk (usøtet mandelmelk) i kaffen, dette har jeg alltid og jeg er ikke så “streng” når jeg faster at jeg dropper verken melken eller oljen.

Oljen i kaffen gjør at jeg fungerer bra i mens jeg venter på å spise mitt første måltid og jeg MÅ fungere bra hele dagen på jobb.

Aldri om jeg skal leve/spise sånn at jeg ikke fungerer på mitt beste.

Vi har tross alt en jobb å gjøre og en karriere å holde i gang eller hva 😉
Å sette kroppslige resultater foran jobb/hverdag/familie er IKKE noe for verken meg eller kundene våre.
Livsstilen og kostholdet ditt skal være noe som gjør at du presterer bedre på jobb og i ditt privatliv.

Nothing less.

 

Hvorfor faste?


Godt spørsmål!

1: insulin nivåer senkes, noe som fremmer bruk av fettlagre som bruk av energi. Med andre ord, økt fettforbrenning(1).

2: veksthormoner så mye som 5-dobles (2) (3). Dette øker også fettforbrenning, er bra for muskelvekst (4) (5) (nei, du blir ikke STOR av det, muskelmasse er veldig positivt og betyr ikke at du blir “stor”).

3: cellereparasjon fremmes, som f.eks. å få fjernet avfallsstoffer (6).

4: det fremmer vekttap, og spesielt fettet rundt magen. Fettet rundt magen er av helsemessige (og estetiske?) årsaker en veldig viktig del av å de positive helseeffektene av å gå ned i vekt (7) (8).

5: kroppens forsvar mot oksidaktivt stress forbedres, noe som er positivt i forhold til både aldring av kroppen og kroniske sykdommer (9) (10) (11) (12).

6: det hjelper sykdom! Blant annet viser en studie at Alzheimer symptomer ble forbedret i 9 av 10 pasienter (13) (14) .

7: kan det gjøre at du lever lenger (15) (16)? Det mangler studier på mennesker på dette feltet, men forsøk på rotter viste at de som fastet levde 83 % lenger enn de som ikke fastet (17) !!!

 

Hvordan skal du gå frem om du ønsker å prøve det?

 

Enkelt og greit bare vent litt med frokosten. Gjerne ta med frokosten på jobb (det gjør jeg ALLTID!), så du kan dra på jobb og finne roen før du spiser. Når vi er inne på temaet er det ikke bra å spise “på farten” og dette gjør mange da de har det travelt om morgenen og “spiser raskt bare for å få det gjort”. Når du er på farten og er stresset er kroppen i en “modus” som er den helt motsatte “modusen” av hva som skal være på når mat skal fordøyes (stresshormoner og ulike nervesystem).

Gjerne ta i bruk fett i kaffe -eller tekoppen, dette kan gjøre at fastingen blir en behagelig affære.
Ikke nødvendig, men noe jeg selv bruker og liker, som nevnt.
Dette kan være relevant om du ønsker å vente lenger enn to timer f.eks. For meg personlig kan jeg vente to timer med mat uten å ha fett i kaffen, men om jeg skal vente lenger enn det, bruker jeg fettet, ellers blir jeg for sulten til å kunne prestere på jobb.

 

Vanlig stilte spørsmål:

 

Hva om jeg står opp tidligere eller senere?
Om du vil vente 3 timer med maten uansett når du står opp kan du gjøre det, men om du sover lenge en dag har du ofte gått like mange timer uten mat (faste skjer også når du sover), som gjør at du trenger mat feks. kl. 11.00, selv om du sto opp 09.00 og ikke 07.00. Jeg spiser mitt første måltid på hverdager kl. 12.00 uansett når jeg står opp, i mens jeg i helgene, når jeg sover lenger, ofte venter 2- 3 timer å spise da også. Så om jeg står opp 11.00 lørdag, spiser jeg ofte første måltid kl. 14.00.
For mange fungerer det bra å ha faste rutiner på det i hverdagen ved å f.eks alltid spise kl. 11.00 eller 12.00. På denne måten trenger du ikke tenke så mye på det eller “vurdere om du skal spise nå eller vente”. Spesielt om du faktisk er litt sulten den siste timen før du skal spise så hjelper det mentalt å vite at du skal spise akkurat da.

 

Hva med matinntaket resten av dagen?
For mange gjør faste til det totale kaloriinntaket går ned, i mens for mange gjør det ikke det da de er mer sultne, og spiser mer, f.eks til lunsj, middag eller kveldsmat. Her er det viktig at du lytter til kroppen din og spiser naturlig mat så sult/metthetsfølelsen er lett å “snakke med”. For kroppen har faktisk fullstendig kontroll på når den er sulten og mett og den aner ikke hva det betyr å verken telle kalorier eller mengde mat.
Kroppen mister litt “kontrollen” når den blir utsatt for næring den ikke vet hva den skal gjøre med, som sukker og konsentert fruktose f.eks. (juice). Dette er mat som ikke gjør deg mett og kroppen vil da ikke selv regulere når de har fått nok næring (energi).
Jeg veier eller måler aldri noe som helst, men spiser naturlig mat som gjør at kroppen er mett når den er mett og jeg slutter da å spise. Et godt eksempel er når jeg spiser fettrike måltider (med naturlig fett, ikke vegetabilske raffinert oljer f.eks.), så blir jeg mett MEGET fort. Hvorfor? Jo, kroppen har fått masse energi fra fettet og merker det.

 

Er ikke frokost dagens viktigste måltid?
Nei. Maten du velger som energikilde til alle måltider er ditt livs viktigste helsevalg.
Og vi er alle ulike. For mange ER frokost med en gang de våkner dagens viktigste måltid og en viktig ting å starte med. Men om du vil teste ut fasting om morgenen, så gi det to uker før du bestemmer deg for at det ikke er noe for deg og for at frokost med en gang du står opp ER det viktigste du gjør hver dag for din egen helse.

For det er også FANTASTISK!

Men stopper ikke forbrenningen min om jeg ikke spiser hver tredje time?
Her er svaret også nei. Mengden energi kroppen bruker for å fordøye et måltid er proporsjonalt med mengden kalorier og næring i det måltidet. Enkelt forklart vil forskjellen være at metabolismen vil øke kraftig etter et stort måltid før det synker igjen til neste måltid, mens om du spiser ofte og lite så vil metabolismen være på et jevnt, men lavere nivå hele tiden.

Studier viser at etter 24 timer vil gjennomsnittnivået for forbrenningen være det samme uavhengig av om du spiser få store måltider eller mange små (av den samme maten) (18) (19). Du kan ikke lure kroppen til å forbrenne mer ved å spise oftere.
Det viktigste er og blir nemlig HVA du spiser, og ikke når.

 

Med ønske om dag du blir fornøyd med <3

Mari Mundal Krogshus

 

 

 1. Heilbronn, L. K., Smith, S. R., Martin, C. K., Anton, S. D., & Ravussin, E. (2005). Alternate-day fasting in nonobese subjects: effects on body weight, body composition, and energy metabolism. Am J Clin Nutr, 81(1), 69-73.
 2. Ho, K. Y., Veldhuis, J. D., Johnson, M. L., Furlanetto, R., Evans, W. S., Alberti, K. G., & Thorner, M. O. (1988). Fasting enhances growth hormone secretion and amplifies the complex rhythms of growth hormone secretion in man. Journal of Clinical Investigation81(4), 968–975.
 3. Hartman, M. L., Veldhuis, J. D., Johnson, M. L., Lee, M. M., Alberti, K. G., Samojlik, E., & Thorner, M. O. (1992). Augmented growth hormone (GH) secretory burst frequency and amplitude mediate enhanced GH secretion during a two-day fast in normal men. J Clin Endocrinol Metab, 74(4), 757-765. doi:10.1210/jcem.74.4.1548337
 4. Blackman, M. R., Sorkin, J. D., Munzer, T., Bellantoni, M. F., Busby-Whitehead, J., Stevens, T. E., . . . Harman, S. M. (2002). Growth hormone and sex steroid administration in healthy aged women and men: a randomized controlled trial. Jama, 288(18), 2282-2292.
 5. Rudman, D., Feller, A. G., Nagraj, H. S., Gergans, G. A., Lalitha, P. Y., Goldberg, A. F., . . . Mattson, D. E. (1990). Effects of human growth hormone in men over 60 years old. N Engl J Med, 323(1), 1-6. doi:10.1056/nejm199007053230101
 6. Alirezaei, M., Kemball, C. C., Flynn, C. T., Wood, M. R., Whitton, J. L., & Kiosses, W. B. (2010). Short-term fasting induces profound neuronal autophagy. Autophagy6(6), 702–710. http://doi.org/10.4161/auto.6.6.12376
 7. Johnstone, A. (2015). Fasting for weight loss: an effective strategy or latest dieting trend? Int J Obes (Lond), 39(5), 727-733. doi:10.1038/ijo.2014.214
 8. Barnosky, A. R., Hoddy, K. K., Unterman, T. G., & Varady, K. A. (2014). Intermittent fasting vs daily calorie restriction for type 2 diabetes prevention: a review of human findings. Translational Research, 164(4), 302-311. doi:https://doi.org/10.1016/j.trsl.2014.05.013
 9. Faris, M. A., Kacimi, S., Al-Kurd, R. A., Fararjeh, M. A., Bustanji, Y. K., Mohammad, M. K., & Salem, M. L. (2012). Intermittent fasting during Ramadan attenuates proinflammatory cytokines and immune cells in healthy subjects. Nutr Res, 32(12), 947-955. doi:10.1016/j.nutres.2012.06.021
 10. Zhu, Y., Yan, Y., Gius, D. R., & Vassilopoulos, A. (2013). Metabolic regulation of Sirtuins upon fasting and the implication for cancer. Curr Opin Oncol, 25(6), 630-636. doi:10.1097/01.cco.0000432527.49984.a3
 11. Martin, B., Mattson, M. P., & Maudsley, S. (2006). Caloric restriction and intermittent fasting: Two potential diets for successful brain aging. Ageing Research Reviews5(3), 332–353. http://doi.org/10.1016/j.arr.2006.04.002
 12. Alirezaei, M., Kemball, C. C., Flynn, C. T., Wood, M. R., Whitton, J. L., & Kiosses, W. B. (2010). Short-term fasting induces profound neuronal autophagy. Autophagy6(6), 702–710. http://doi.org/10.4161/auto.6.6.12376
 13. Halagappa, V. K., Guo, Z., Pearson, M., Matsuoka, Y., Cutler, R. G., Laferla, F. M., & Mattson, M. P. (2007). Intermittent fasting and caloric restriction ameliorate age-related behavioral deficits in the triple-transgenic mouse model of Alzheimer’s disease. Neurobiol Dis, 26(1), 212-220. doi:10.1016/j.nbd.2006.12.019
 14. Bredesen, D. E. (2014). Reversal of cognitive decline: A novel therapeutic program. Aging, 6(9), 707-717. doi:10.18632/aging.100690
 15. Goodrick, C. L., Ingram, D. K., Reynolds, M. A., Freeman, J. R., & Cider, N. L. (1983). Differential Effects of Intermittent Feeding and Voluntary Exercise on Body Weight and Lifespan in Adult Rats1. Journal of Gerontology, 38(1), 36-45. doi:10.1093/geronj/38.1.36
 16. Sogawa, H., & Kubo, C. (2000). Influence of short-term repeated fasting on the longevity of female (NZB×NZW)F1 mice. Mechanisms of Ageing and Development, 115(1), 61-71. doi:https://doi.org/10.1016/S0047-6374(00)00109-3
 17. Goodrick, C. L., Ingram, D. K., Reynolds, M. A., Freeman, J. R., & Cider, N. L. (1982). Effects of Intermittent Feeding Upon Growth and Life Span in Rats. Gerontology, 28(4), 233-241.
 18. Bellisle, F., McDevitt, R., & Prentice, A. M. (1997). Meal frequency and energy balance. Br J Nutr, 77 Suppl 1, S57-70.
 19. Cameron, J. D., Cyr, M. J., & Doucet, E. (2010). Increased meal frequency does not promote greater weight loss in subjects who were prescribed an 8-week equi-energetic energy-restricted diet. Br J Nutr, 103(8), 1098-1101. doi:10.1017/s0007114509992984

Comments 2

 1. Hei, er det normalt og være veldig sulten i starten før kroppen tilpasser seg det nye spisemønsteret?

  1. Post
   Author

   Ja det er normalt, men om det ikke gir seg etter noen dager så trenger du ikke gjøre det 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *