Den åh, så viktige fordøyelsen din!

Fordøyelsen vår, som er bokstavelig talt den mest naturlige ting i verden, er noe vi snakker altfor lite om.

Fordøyelsen vår er et bilde av helsen vår og om noe ikke er optimalt, bør det snakkes om.

For oss er dette en naturlig del av din helse, så du må ALDRI være usikker på å snakke med oss om akkurat dette, spør heller en gang for mye, enn en gang for lite!

 

Så la oss snakke om fordøyelse. Og ja, da mener jeg avføring.

I et samfunn fylt med mat som er helt ny for kroppen sliter MANGE med både avføring og fordøyelse.
Og det verste er at det for mange er blitt “normalt”.
Det er normalt å måtte sitte 10 – 30 minutter på do.
Det er normalt å få hemoroider fordi man må “presse” for å få ut det man skal.
Det er normalt å måtte “presse” for å få noe ut.
Det er normalt å ha luft i magen som påvirker livskvaliteten.
Det er normalt å plutselig ha diaré, for å så plutselig å ha forstoppelse.
Det er normalt ikke å gå på do hver dag.
Det er normalt at det er flaut at noen andre skal inn på badet etter du har vært på do, grunnet lukten.

Så kan jeg fortelle deg. At sånn skal det ikke være.
Sannsynligheten er stor for at du allerede har merket dette dersom du er kunde hos oss.
Det er en av første tingene man merker på kroppen når kostholdet endrer seg fra prosessert, til naturlig.
Avføringen og fordøyelsen blir en mer behagelig affære.

 

Så hva er sunn avføring og fordøyelse?

1: å gå på do hver dag.
2: å ikke måtte presse for at det skal komme ut.
3: å kjenne at du er ferdig på do når du er ferdig, at det ikke er mer igjen (en enkel måte å vurdere dette på er rett og slett å se om det er noe på papiret når du tørker deg, er du ferdig på do, er det gjerne ikke noe der).
4: at avføringen er fast og brun. (ikke sort, hard og vond)
5: at det tar få minutter eller sekunder å gå på do.

 

 

Hva påvirker og hva kan du gjøre?

1: Spise ren mat som du skal. Dette hjelper vi deg med.
2: Ha et sted og en tid du går på do hvor du vet du er uforstyrret og har ro. Psyken og fordøyelsen er ekstremt tett knyttet, det er derfor du kanskje ikke klarer å gå på do på ukjente steder og at du kjenner at du må på do om du vet at du plutselig har mulighet til å gå på do etter du ikke har hatt mulighet.
3: Prøv å få til en rutine om å gå på do om morgenen, dette er den beste tiden fysiologisk, å tømme tarmen.
4: Et toalett gir ikke en anatomisk rett vinkel på tarmen for å gå på do (den rette vinkelen er når du sitter å gjør fra deg, som vi gjorde i all tid før det kom toaletter), så det hjelper å få en mer fleksjon i ryggen (det motsatte av svai) og at du får beina opp. Her kan det hjelpe å bare bruke søppelbøtten på badet, å sette føttene oppå denne. Tenk at du skal lage mer den stillingen ryggen har når du sitter på huk (bilde under fra Google)

5: Gjenkjenn hva som gir deg mageproblemer.
Det er veldig vanlig å reagere på korn, meieri eller søtningsmidler f.eks., og dette betyr bare at du har en smart kropp som vet hva den har godt av og ikke. Kornet i dag er IKKE som det var før i tiden og det er helt naturlig at kroppen reagerer negativt på dette. Ikke gjør en sak ut av du har glutenallergi eller laktoseintoleranse, bare spill på lag med kroppen din og hold deg unna det den ikke vil ha.

Måten både korn og meieriprodukter behandles før det når butikkene har gjort det til matvarer kroppen ikke kjenner igjen (blant annet er fordøyelsesenzymer fjernet, og da kan du jo tenke deg hvorfor tarmene dine ikke klarer å håndtere det).

Kroppen vår aner ikke hva det moderne samfunnet er, den er tilpasset maten den har fått i ca. 200 000 år, ikke de siste 50 årene (som er da kornet og meieriproduktene er blitt som de er i dag). Det er IKKE unaturlig å reagere på dette. Maten i butikkene i dag er ikke “normal sunn mat” for kroppen, det er kun “normal sunn mat” for oss, som kun har levd de få årene vi har.

6: Syre kan hjelpe fordøyelsen, nettopp om morgenen. Dette fordi syren i f.eks. lime, etterligner syren i magesekken og setter i gang fordøyelsen. Så om du ønsker å få til en vane om å gå på do om morgenen, kan du starte dagen med et glass vann med saften fra en lime, gjerne med litt rosa himalayasalt oppi. Det er vanlig da å måtte på do etterpå, gi det noen dager om ikke det fungerer med en gang.

7: Spis harde frukter og grønnsaker (det er fiberen som gjør det hardt). Når magesekken lager bevegelsene som “moser” maten, settes hele fordøyelsesløpet i gang. Ikke bare ved de fysiske bevegelsene som magesekken gjør, men også produksjonen av fordøyelsessaftene/enzymene. “Fyll på” på fiberrike matvarer som nettopp harde frukter og grønnsaker. Hele linfrø kan også hjelpe da dette går rett gjennom systemet, dette heter ufordøyelig fiber.

8: Ikke spis hele tiden. Tarmene har godt av en matpause for å få tømt seg helt. Dette får den naturlig om natten, men å vente litt med frokost, kan gi den litt mer tid til å få tømt og renset seg, før den skal håndtere mer mat.

9: Drikk nok vann. Du trenger ikke drikke mer enn når du er tørst, men pass på at alt du drikker er vann (altså ikke noe annet), og drikk heller litt for mye enn for lite.

10: Probiotika er også godt for magen og kan hjelpe fordøyelsen din. Vi liker godt disse fra vitacost fordi de er billig og har bra innhold, men andre melkesyrekapsler er også ok!

Er det noe du lurer på? Send oss en e-post til kontakt@onlinelifechange.com, og er du medlem hos oss har du alltid ubegrenset oppfølging!

Ta vare på kroppen din, det er den eneste du har <3

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *