Drit i den salaten!

Jeg sitter her i godstolen min hjemme. Det er lørdag formiddag og jeg har en sånn lørdag som jeg liker best.

Jeg har vært på trening, jeg har ryddet klær (ja, jeg er blitt gammel og kjedelig!), og jeg har for første gang fått rundstykker og avisen på døren av morgenlevering! (ikke spons!).

Det var veldig hyggelig og det ga meg en veldig helgefølelse.

Ellers drikker vi begge (meg og samboer/far til vårt kommende barn) smoothie hver eneste dag som første måltid, så rundstykker og avisen er en hyggelig måte å ta litt “helg” på…
Det var proteinrundstykker og vi hadde på majones, kokte egg, salt og pepper.
NAM!

Tilbake til poenget.

Etter 10 år i denne jobben og etter 19 000 kunder har jeg en liten formening om hva de største feilene til de som ønsker vektnedgang og helse, gjør. Og jeg vil gjerne dele de en av de dag, så du kanskje kan ha det litt bedre med kropp og helse, i mens du faktisk har det bra!
Og ikke minst; ikke sulter!

Så det jeg vil at du skal gjøre er IKKE å velge salat eller brødskiver fremfor middag/ordentlig mat med ordentlige porsjoner.
Et godt eksempel på dette er der jeg selv jobber. Vi har kontor på barcode i Oslo og jeg er så heldig å ha kanskje Oslo`s beste kantine. Der har de alltid masse varmmat/middager som lunsj og det er MASSE alternativer å velge mellom, en digg buffè rett og slett og en STOR grunn til at jeg har kontor der.
Jeg spiser mat som ikke bare gjør meg mett, men som holder meg mett i minimum 3 timer og det gjøres IKKE med brødskiver!
Jeg velger rene protein -og karbohydratkilder som er naturlig kalorifattige og dette blir naturlig nok en tallerken (eller to) med MYE mat.
Det er enten rødt kjøtt, svin, kyllingfilet, kyllinglår, egg eller fisk som proteinkilde og potet eller søtpotet som karbohydratkilde. I tillegg til dette fyller jeg på med de grønnsakene som er i buffèeten den dagen, som ofte er tomat, agurk, blomkål, grønnkål, osv., osv.!
Jeg har også alltid en dressing til, om det er en tzatziki eller annen dressing med lite fett tar jeg mye, om det er mer fettrike alternativer som smør eller majones, bruker jeg mindre.
Jeg holder meg ikke mett uten fett i måltidenene mine.

Veldig ofte kommer fettet naturlig fra proteinkilder, dette gjelder f.eks. kyllinglår, rødt rødt og/eller egg og det er ofte ikke nødvendig å legge til en fettkilde.

Det er også derfor, når det gjelder middager spesielt, at du ikke trenger å tilsette en fettkilde for å ha fett i måltidet, det kommer ofte naturlig fra nettopp proteinkilden, eller fra f.eks., når du steker kjøttet i smør.

Dette gjelder spesielt om ikke har lagd maten selv (som jeg ikke har i denne kantinen), da jeg er rimelig sikker på at kokken har brukt smør eller olje i matlagingen (det elsker de jo!), så jeg trenger ikke tilsette spesielt mye fett.

SÅ! Siden jeg kun velger det jeg velger i denne buffèen, så ser jo min tallerken ofte større ut en andres.

Der andre har valgt 2 brødskiver, 100 gram ris, lite grønnsaker og kjøtt har deres tallerken MER energi (kalorier) enn min, men mindre mat.

Er du med?
100 gram potet har mindre kalorier enn 100 gram ris, men fyller mer på tallerkenen.

Så en som jobber der sier han sliter sånn med å gå ned i vekt og kan ikke forstå at jeg kan spise så mye som jeg gjør, men se ut om jeg gjør.

Og hvordan jeg gjør det vet jo du nå!
Jeg spiser nemlig ikke bare ren, naturlig og derved kalorifattig mat, men jeg spiser så jeg IKKE blir sulten igjen 1 time etterpå.
Jeg spiser så jeg IKKE får søtsug en time etterpå.
Jeg spiser så jeg IKKE blir slapp etterpå.

Så det er ikke bare det du spiser der og da, det handler om hva dette måltidet gjør med deg etterpå.

Hadde jeg valg en salat på deli de luca på 80 gram for å være “sunn” og “ikke spise så mye”, hadde jeg vært så irritert, slapp, sulten og grinete etterpå, så det ikke bare hadde gjort at jeg nok tok dårlige valg etterfølgende, men også fungerte så dårlig i min hverdag at denne vanen ikke var noe jeg hadde det bra med som person.

Og det er jo ingenting som varer?

Vel?

Spis mat som gjør deg mett, det er nemlig ikke bare det måltidet det handler om.

Det handler om hva det gjør med deg.

Klemmer fra en enda udusjet meg etter trening, NÅ skal jeg komme i meg i dusjen og på middag med familien på Kolbotn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *