5

Er det egentlig kalorier som avgjør vekten din?

Synes du det høres rart ut at du ikke trenger å telle kalorier eller spise mindre fett? 

Da kan vi fortelle deg at kalorimyten har ødelagt nok for deg til nå i livet, og at det er på tide å endre handlinger, for å endre resultater.

Verdens største studier på kosthold, inkludert “Womens Health Initiative” som gir oss resultater fra over 50 000 kvinner, viser oss at kaloritelling ikke er løsningen. Vet du hva resultatet var? Etter 7 år hvor de hadde redusert kaloriinntak med 361 kalorier per dag, samt hadde økt treningsmengde med 10 %, hadde kvinnene gått ned 500 gram. 500 gram på 7 år!

Hadde “spis mindre, tren mer” svadaet (ja, jeg sa det) vært riktig, hadde de gått ned 15 kilo per år.

Ja, per år.

Så neste gang du hører “spis 500 kalorier mindre om dagen for å gå ned en halv kilo i uken”, så spør om hvilke studier de refererer til. De finnes nemlig ikke.

Vi forstår at dette kan være vanskelig å tro på, men vitenskapen støtter oss i disse påstandene.

Studie 1: Forskere ved Cornell Universitetet delte deltakerne inn i grupper der alle skulle spise 1800 kalorier per dag. Den gruppen som spiste kalorier av høyere kvalitet (sunn, ren mat) mistet 86.5% mer kroppsfett enn de andre gruppene, selv om de spiste akkurat samme mengde kalorier (1).

Studie 2: En lignende studie utført ved U.S. Naval Hospital viste at ved å bare bytte ut kvaliteten av maten som ble spist (ingen endring i tallet på kalorier) så mistet testpersonene dobbelt så mye fett på bare 10 dager (2) .

Studie 3: Ved Marshall universitetet delte de også testpersonene inn i to grupper. Gruppe 1 gikk på en vanlig lavkaloridiett. Gruppe 2 fikk beskjed om at de kunne spise så mye kalorier som de ønsket, men de skulle unngå mye sukker og stivelse (3).

Resultatet? Gruppen som hadde restriksjoner på kalorimengden la på seg 2.3 kg. Mens gruppe 2 som kunne spise så mange kalorier de ønsket (men kvaliteten på maten var bedre) mistet i gjennomsnitt 5 kg hver.

Overvekt ble et problem rett etter at helseaktører begynte å fortelle kundene sine at alle kalorier er like.

Hva skjer videre om vi fortsetter å sulte oss selv? Kroppen begynner å forbrenne muskler. SÅ begynner den å forbrenne kalorier fra fett, men mindre muskelmasse betyr mindre fettforbrenning (4) (5) (6).

Hva fører dette til? Typisk “jojo-slanking”.

Comments 5

 1. Jeg ønsker å gå ned i vekt men hater å telle kalorier ..

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 2. Studie 1:
  – 1971 (49 år gammel)
  – 8 testpersoner
  – Alle 3 gruppene var karbohydrat-restriktive, samt kalorirestriktive (1800kcal) , med respektive 8,4kg, 10,2kg og 14,9kg i fettreduksjon.

  8 testpersoner er ikke grunnlag for å trekke noen konklusjon. Det er ingen henvisning til at noen av gruppene spiste mer «sunn og ren mat», enn andre grupper, med mindre dere mener økt i fettinntak og reduksjon i karbohydrater automatisk er sunn og ren.

  Studie 2:
  -1965 (55 år gammel)
  – Fasting vs. Karbohydratrestriksjon
  – 7 testpersoner
  – Ingen kontrollgruppe
  – Svært dårlig målemetode (men hei, den var sikkert bra på 60-tallet)

  Null grunnlag for å konklusjon.

  Studie 3:
  – 2003
  – 27 deltakere, kun 18 (67%) gjennomførte studien.
  -Deltakerne var barn (6-12år )

  Ikke en representativ studie, med mindre deres kunder er barn.

  Forøvrig er det riktig at økt muskelmasse fører til økt forbrenning, men her er det snakk om ytterst få kalorier (13kcal) per 1 kg muskler, per dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *