Er karbohydrater farlig?

Ordet “karbohydrater” har fått en negativ klang over seg. Det er lett å tenke på sukker og pasta når dette ordet kommer opp, men karbohydrater er så mye mer enn dette. Gode kilder er frukt, bær, grønnsaker (ja, også potet), bønner, linser og meieriprodukter. For lite karbohydrater kan føre til sult, søtsug og manglende produksjon av forbrenningshormonene fra skjoldbruskkjertelen.

Noen har også større behov for karbohydrater enn andre, grunnet hvilke hormoner som dominerer i kroppen din. Hormoner styrer alt, også fettlagring, og derfor kommer våre ulikheter tydelig frem i hvor ulikt vi lagrer fett. Noen legger på seg rundt midjen, noen rundt lårene som “ridelår” og noen foran på magen. Prøv deg frem til hvilken mengde som er best for deg. Blir du fort sulten igjen etter måltidene eller sliter med søtsug, kan dette være et tegn på at du spiser feil mengde karbohydrater. Legg til et eple og en rå gulrot til neste middag, og se om det hjelper? Vi er alle ulike og skal ha ulik mat, så det beste er å teste hva som funker best for deg.

Når vi trener trenger vi karbohydrater. Det gir oss energi og bedrer restitusjonen. Trener du for å øke muskelmassen din (og dermed også forbrenningen din) trenger du karbohydrater. Å bygge opp musklene dine er ikke kroppen sin første prioritering, da den har basale behov den ønsker å ta seg av først. Så forsyner du den med kun proteiner, vil noe av det bli omgjort til karbohydrater i kroppen din. Dette er en krevende prosess og gjør at kroppen din bruker lenger tid på å restituere seg.

“Tomme” karbohydrater som hvitt brød, sukker, frokostblandinger med mye sukker og pasta vil ha negativ effekt på fordøyelsen din, mens langsomme karbohydrater som grønnsaker, havregryn, frukt og bær vil hjelpe fordøyelsen din. Det vil også bidra til å øke metthetsfølelsen på grunn av innholdet av fiber. Det er derfor hensiktsmessig å spise en del karbohydrater, så lenge du velger riktige kilder.

Ikke vær redd for å spise karbohydrater. Riktig mengde for deg og din kropp vil blant annet bidra til at kroppen din er i balanse, gi deg mer energi på trening og gir deg også masse viktig næring som kroppen din trenger for å være på sitt beste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *