5

Hvordan ta juleferie uten å miste de gode vanene?

Her er våre beste tips til hvordan oppnå resultater i julen, imens du nyter høytiden og koser deg!

 

#1: Ikke småspis godis hele dagen
I julen er det vanlig at det står godteri og snacks fremme til alle døgnets tider.

Ikke småspis sukker og godis hele dagen, selv om det f.eks. står fremme på jobben, da er det lett å havne i en ond sirkel. Ihvertfall ikke ha det stående tilgjengelig hjemme. Du får da blodsukkersvingninger, mister lysten på vanlig mat, blir slapp og trøtt og får lyst på mer sukker. Det er også vanlig at det da blir en “sånn dag” hvor det heller ikke f.eks. blir trening fordi du “allerede har ødelagt dagen”.
IKKE MINST kan det gi deg negative tanker om deg selv etterfølgende (“Hvorfor klarte jeg ikke å kontrollere meg selv?), som ofte avler flere destruktive handlinger.
Dette gjelder IKKE om du koser deg med godteriet og har det bra med det, da skal du fortsette å kose deg med det!

 

#2: Spis vanlig mat til de måltidene du lager selv
Spis kun usunn “julemat”/dessert når det er arrangement/besøk/”en tid for det”. Hva er eksempler på vanlig og sunn mat som gir helse, sunt vekttap og velvære? Kjøtt, kylling, fisk, egg, bær, frukt, grønnsaker, poteter og havre.

 

#3: Vær i aktivitet.
Gå en tur, gå på ski, og ikke minst, gjør det som vitenskapen viser er det aller mest effektive: utfør korrekt styrketrening på treningssenteret med tunge vekter.  Kroppen har så godt av både frisk luft og trening; det hjelper på fordøyelsen, humøret og det vil gi deg overskudd og humør til å kose deg med de du er glad i. Å være i aktivitet og ha fått trent gjør også dagen til en dag med gode vaner, hvor du også tar bedre valg i matveien.

 

#4: Velg så ren mat som mulig når du ikke selv kan velge hva som serveres.
Når du får servert julemat eller forsyner deg selv så velg så ren mat som mulig og gjerne fjern fettet på kjøttet. Det som er bra med julemat er at det er så mye god og EKTE mat!
Spis kjøtt, potet, kålrabistappe, kjøttpålegg, eggesalat; alt det du ser er ekte mat!
På både ribbe og pinnekjøtt er det veldig lett å skjære av fettet, fettet ser du godt, det er det hvite.
Om du vil være ekstra streng kan du også droppe sausen, eller bare ta litt av den.
Det er heller ingen som bryr seg om du ikke spiser desserten, bare si du ikke liker den, eller bare forsyn deg med litt og ikke spis så mye av det. Hemmeligheten er ofte ikke å gjøre så mye ut av det!
Forsyn deg, spis et par biter og la resten ligge.
Og ikke minst: ikke spis noe du ikke har lyst på! Har du lyst på den desserten eller spiser du den fordi “alle andre gjør det”, eller fordi du er redd for å fornærme kokken?
Og om du først skal spise dessert/søtsaker, så gjør det ihvertfall fordi du ELSKER det du får servert, ikke bare “spise noe for å spise det og fordi det er jo jul”. Av drikke, velg øl eller tørr/halvtørr vin. Velg vekk sylte, gløgg og gjerne desserter.

 

#5: Lag hjemmelaget julegodis uten sukker.
Vi lover at det smaker akkurat like godt.
Mye kan gjøre bare ved å enkelt bytte ut sukker i oppskriftene med Sukrin (vanlig eller melis) eller Stevia. Vi vet av erfaring at de fleste ikke vil merke forskjell.
Ta med i besøk, så slår du to fluer i en smekk! Du kan kose deg med en litt bedre følelse etterpå, og verten/gjestene blir glade for bidrag! (og ja, de fleste blir imponerte om du sier etterfølgende at det ikke er sukker i de, men du trenger ikke gjøre noe ut av det, se an publikumet).
Og spis masse mandariner, de er så gode i julen!

 

#6: Tren som du skal/pleier helt til du eventuelt skal reise bort i julen.
Ikke tenk at du ødelegger noe fordi du må ha en pause i noen dager i julen. Det gjør ingen skade med treningspause i noen dager og ikke la det gjøre at du er misfornøyd med deg selv eller ikke synes du er flink.
Og om du skal trene i julen og er vekkreist, så anbefaler vi en tur ute i frisk luft, enten med rask gange eller jogg/løp, på det STERKESTE! Ikke lag masse styr med å skal rigge til hjemmetrening, bare ta på deg løpeskoene med brodder, ull, en lett jakke og musikk i ørene og kom deg ut!

 

#7: Velg “riktig” alkohol.
Begrense inntaket i hverdagen, og når du først skal, velg gjerne som alltid tørr/halvtørr vin, “Lite” øl med mindre kalorier eller drinker som består av vodka og farris eller light brus når du skal drikke alkohol på arrangementer.
Hold deg unna gløgg og å “drikke hele tiden fordi det er jul”.
Behold forskjell på hverdag og fest; også i julen!

 

#8: Ta dine egne valg som gir deg en god følelse!
Husk at du skal ha det BRA i julen og at det er kun du som vet hvordan DU har det bra!
Ta de valgene som gjør deg happy og ikke vær så opptatt av hva alle andre gjør.
Dette kan like gjerne være å kose deg med favorittjulegodteriet som å ta deg en 30 minutters løpetur i mens de andre ser på tegneserier.
Husk ved å spille på lag med deg selv er du godt selskap for de som er glad i deg!
Om ikke du vil spise 3 kakestykker, men gjør det likevel påvirker dette humøret ditt etterfølgende og om du har lyst til å få bevegd deg litt, men ikke gjør det fordi du ikke vil få reaksjoner fordi du skal “trene i jula”, så blir du ikke godt selskap etterpå heller!
Kroppen vår er skapt for bevegelse, så gjør dette om det gjør deg lykkelig, uansett om det heter “trening” eller ikke!

 

#9: Det er ikke julen det handler om!
Om du ønsker vekttap/oppstramning/bedre helse generelt, er det IKKE julen som gjør en forskjell verken den ene eller andre veien. Her kan du lære deg hvordan du kan ha en kropp du er fornøyd med, og samtidig nyter julen, helger, restaurantbesøk og livet generelt, hele året.

Med ønske om en fantastisk jul med de du setter mest pris på her i verden!

Husk hvor heldig du er, og å sette pris på alle de fantastiske tingene du har her i livet.
Du har alle muligheter, og gjør med livet, akkurat som du selv ønsker.

 

God jul fra Mari som gleder seg til å spise smågodt og pinnekjøtt sammen med familien til helgen!

Comments 5

  1. Veldig gode råd og en god påminnelse om at det er lov å kose seg og trene i jula

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *