2

Hvorfor anbefaler vi kollagen og eplesidereddik?

Hva er kollagen?

Først så vil vi bare presisere at kollagentilskudd er et relativt nytt produkt, og derfor har det ikke blitt utført store studier over lang tid. Dette er også grunnen til at vi aldri sier at dette er noe dere “må” ta, eller som er veldig viktig. Vi liker selv å ta dette tilskuddet og flere av kundene våre er veldig fornøyd med det, og derfor tipser vi dere.

Selv om det ikke finnes store eller gode nok studier til å konkludere at “sånn er det”, så finnes det studier som viser effekt, og det har ikke blitt påvist noen bivirkninger.

Kollagen er hovedkomponenten i kroppens bindevev, og du finner det i både sener, hud og muskler blant annet (1). Kollagentilskudd har de siste årene blitt veldig populært, og de fleste typene er hydrolysert, som betyr at kollagenet har blitt brutt ned, og dermed gjør det enklere for kroppen å absorbere det.

Det du kan gjøre for å innføre mer kollagen i kostholdet ditt er enten å drikke kraft kokt på bein, eller du kan gjøre det vi synes er enklest, å ta kollagentilskudd.

Kollagen kan hjelpe helsen din på flere måter, ved blant annet å lindre leddsmerter og bedre huden din (2) (3)

Denne er vår favoritt fordi den har rene ingredienser og er billig. Nei, vi er IKKE sponset, vi anbefaler bare det vi selv bruker hver dag. Vi liker å bruke denne i et glass vann sammen med eplesidereddik (mer informasjon om eddiken lengre nede i artikkelen).

Under finner du eksempel på måter kollagen kan hjelpe kroppen din. 

1. Det kan styrke huden og håret ditt

Kroppens naturlige produksjon av kollagen minker etterhvert som vi blir eldre, du kan se det på huden din ved at den blir løsere og du får mer rynker (4). Kollagen inntatt oralt kan være med på å holde huden fast, jevn og hydrert (5, 6, 7, 8) Blant annet viste denne randomiserte studien god effekt (9).

Kvinnene i disse studiene så blant annet at huden ble fastere og mindre tørr sammenlignet med kontrollgruppen.

Selv om studier viser at kollagen kan hjelpe mot aldring av huden, så trengs det mer forskning som tester effekten av kollagen alene.

Noen påstår også at kollagen kan hjelpe på kviser og andre hudproblemer, men dette finnes det per nå ikke forskning som støtter.

2. Det kan redusere smerter i ledd

Mangel på kollagen kan gjøre at leddene kjennes stivere og mer smertefulle. Det kan føre til at leddene våre ikke beveger seg like smidig, som gjør at de kan føles stive eller hovne.

Kollagen kan være med på å “smøre” delene som holder beina våre sammen, og gjøre at vi kan bevege oss smertefritt. Studier viser at det tilogmed kan hjelpe mot artrose. Det kan gjøre at leddene dine beveger seg lettere, og det kan redusere smerten mange føler etterhvert som de blir eldre (210).

En studie viste blant annet at voksne som tok 2 gram kollagen i 70 dager, hadde signifikant mindre smerter i ledd og kunne bevege seg bedre under fysisk aktivitet enn de som ikke tok det (11).

Noen forskere tror at grunnen til at kollagentilskudd hjelper på ledd er fordi kollagenet kan samle seg i brusken og stimulere vevet til å lage mer kollagen selv. Dette kan føre til mindre betennelse, bedre leddstøtte og mindre smerter (12).

Dersom du ønsker å bruke kollagentilskudd for smertelindring, så viser forskning at du skal starte med mellom 8-12 gram kollagen daglig (1013).

3. Det kan styrke beina dine

Skjelettet ditt består for det meste av kollagen, og etterhvert som kroppen din blir eldre så vil beinmassen din brytes ned. Dette kan blant annet føre til beinskjørhet, som betyr at beinmassen din er lav og har større sjanse for å brekke (14, 15).

Studier viser at å ta kollagentilskudd kan hjelpe visse prosesser i kroppen som forhindrer nedbryting av beinet som fører til beinskjørhet (10, 13).

4. Det kan hjelpe for å øke forbrenningen din ved å øke muskelmasse

Mellom 1-10% av muskelvevet ditt består av kollagen, og dette er helt essensielt for å holde musklene dine sterke og for at de skal fungere optimalt (16).

Studier har vist å ta kollagentilskudd, sammen med trening kan hjelpe mot tap av muskelmasse som skjer når vi blir eldre (17).

I studien over tok 27 menn 15 gram kollagen hver dag, mens de utførte et treningsprogram hver dag i 12 uker. Sammenlignet med menn som trente, men ikke tok kollagen, så økte både styrken og muskelmassen til kollagengruppen signifikant mer enn ikke-kollagengruppen.

Her er det likevel behov for mer forskning for å kunne bekrefte effekten av kollagen når det gjelder økt muskelmasse.

5. Det kan bedre hjertehelsen din

Noen forskere tror at å ta kollagentilskudd kan minke risikoen for hjerterelaterte sykdommer. Grunnen til dette er fordi kollagen påvirker oppbyggingen til blodårene dine, som frakter blod fra hjertet og ut i kroppen. Uten nok kollagen, så kan disse årene bli svake og sårbare (1). Dette kan føre til  arteriosklerose, en tilstand der arterieveggen er fortykket med tap av elastisitet. En undergruppe av dette er blant annet åreforkalkning. Dette kan i verste fall føre til hjerteinfarkt og slag (18).

En studie gjort på 31 friske voksne som tok 16 gram kollagen hver dag i 6 mnd, viste at de fikk en signifikant reduksjon på stivheten av årene, i forhold til hvordan det var med start. Dette er ikke direkte linket til hjertesykdom, men det finnes teorier som sier at dette kan hjelpe. I tillegg så økte mengden av det “gode kolesterolet” HDL.

Her igjen kreves det mer forskning før en kan si at kollagen med sikkerhet kan redusere risikoen for hjertesykdom.

Hva er det med eplesidereddik?

Igjen, det er ikke mye god forskning som sier at eplesidereddik med sikkerhet vil gi deg helseeffekter, og derfor er det ikke noe vi sier er nødvendig at kundene våre investerer i. Men vi liker å ta det, og det finnes studier som har vist fordeler av  å innta eplesidereddik.

Vi har lagt ved litt fakta om eplesidereddik og en del av helsefordelene det kan ha.

1. Hva er eplesidereddik?

Eplesidereddik lages ved at knuste epler (eller eplesider) blir tilsatt gjær, som gjør at sukkeret i eplene blir gjæret og omdannet til alkohol. Neste steg er å tilsette bakterier til alkoholen, som gjør at gjæringsprosessen fortsetter og alkoholen blir omdannet til eddiksyre, som er hovedsammensetningen i eddik.

Økologisk, ufiltrert eplesidereddik slik som denne fra Bragg som du får kjøpt på Vitacost (ikke sponset, bare veldig billig), inneholder også spor av proteiner, enzymer og gode bakterier, som gir produktet den mørke fargen, og du kan se “gugg” som samler seg i bunnen, så det er viktig å riste godt.

MEN, du kan også selvfølgelig kjøpe “helt vanlig” fra matbutikken, gjerne økologisk om du finner, for eksempel Helios som du kan kjøpe på coop mega/meny.

2. Det kan redusere blodsukkernivået ditt og hjelpe mot diabetes

Der eplesidereddik har vist best effekt er ved blodsukkerstabilisering hos pasienter med type 2 diabetes.  Personer som har type 2 diabetes har høye blodsukkernivåer, enten på grunn av insulinresistans eller pga. kroppen ikke klarer å produsere insulin (19).

Men, høye blodsukkernivåer kan også være et problem blant personer som ikke har diabetes. Alle har godt av å holde blodsukkernivået innenfor normalområdet. Det viktigste du gjør for å stabilisere nivåene er å kutte ut raske karbohydrater og raffinert sukker (slik du selvfølgelig har gjort når du følger kosthold fra oss), men eplesidereddik kan også ha god effekt.

Det viser seg faktisk at eplesidereddik (og annen eddik) påvirker blodsukker og insulinnivået på flere måter:

 • Det forbedrer insulinsensitiviteten under et høy-karbo måltid med 19.34% og det gir signifikant lavere blodsukker og insulinrespons (20).
 • Det reduserer blodsukkernivået med 34% etter du har spist 50 gram hvitt brød (21).
 • 2 ss med eplesidereddik før du legger deg kan redusere blodsukkeret ditt ytterligere når du faster (mens du sover) (22).
 • Flere studier gjort på mennesker viser at eddik kan forbedre insulinfunksjonen og senke blodsukkernivået etter måltider (23, 24)

PS! Dersom du tar blodsukkersenkende medisiner må du snakke med legen din før du begynner å ta eddik som tilskudd.

3. Det kan hjelpe deg å gå ned i vekt

Vi har aldri anbefalt eplesidereddik som en måte å gå ned i vekt på, det vil du naturlig gjøre av å følge kostholdet og treningen vi anbefaler.

Men det finnes noen studier som viser at eddik kan hjelpe vektnedgang, ved at det senker blodsukker- og insulinnivået, og holder deg mett lengre. Det er altså ikke en mirakelkur og vil ikke gjøre at du går synlig ned i vekt, bare av å innføre det i kostholdet, men sammen med et sunt kosthold og trening så kan det hjelpe med resultatene.

Et par eksempel på det, der deltakerne i studiene drakk eddik sammen med et høykarbo måltid, så følte de seg mer mett, og endte opp med å spise 200-275 færre kalorier enn de vanligvis pleide (25, 26).

En studie med 175 overvektige deltakere viste at å innføre eplesidereddik gjorde at deltakerne gikk ned i vekt og reduserte magefett (27). Men, det var ikke store forskjeller som var skjedd, og som sagt vil ikke eddiken alene gi deg store resultater.

4. Det kan senke kolesterolet ditt og forbedre hjertehelsen

Her er det for det meste dyrestudier som har blitt gjort, så en vet enda ikke om en finner samme effekten hos mennesker.

Disse dyrestudiene har vist at eplesidereddik kan senke kolesterol og triglyseridnivåene, sammen en rekke andre risikofaktorer for hjertesykdom (28, 29, 30). Noen studier viser også at eddik reduserer blodtrykket hos rotter (31, 32).

Og som vi nevnte tidligere, studier gjort på mennesker viser at eddiken kan senke blodsukkernivåene, forbedre insulinsensitivitet og hjelpe mot diabetes, dette er også faktorer som reduserer sjansen for hjertesykdom.

5. Hvordan kan du bruke eplesidereddik?

Det enkleste er å bruke det i mat, smoothie, til salatdressing osv.

Du kan også gjøre som oss, og drikke det enten i et glass vann alene, eller sammen med en scoop kollagen. Anbefalingen er mellom 1-2 teskjeer og  1-2 spiseskjeer per dag, som du  kan blande med et stort glass vann. Prøv deg frem til hva som er passe for deg, og merker du noen bivirkninger kan du prøve å innta mindre per dag.

Vi anbefaler som vi sa tidligere gjerne den økologiske fra Helios eller Bragg, for å sikre at du får “alle godene”, men annen eplesidereddik fra matbutikken er også helt ok.

Comments 2

 1. Har dere noen tips til å gjøre det lettere å få i seg kollagen enn ved å tilsette en scoop i et vannglass? Jeg klarer ikke å drikke hele glasset, og ender med å helle ut halvparten. Tenker at «denne gangen skal jeg klare det!», men så blir jeg så kvalm XD

  1. Post
   Author

   Vi liker å ta det sammen med eplesidereddik, det nøytraliserer smakene litt 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *