Slik kommer du i gang med treningen etter ferien

Hatt en sommer med late dager og mye kos? Innse at gjort er gjort og spist er spist, og sjekk ut våre tips til hvordan du kommer i gang med treningen etter ferien.

Å kickstarte treningen etter sommerferien trenger nemlig ikke å være så vanskelig som du tror.

Glem det som har vært

Har du skeiet ut og slappet av i sommer? Dropp den dårlige samvittigheten, og bruk heller utgangspunktet til din fordel. Fremfor å dvele over treningen du ikke fikk, tenk på hvor mye energi du har nå som kroppen har fått en real pause. Benytt anledningen til å gi deg selv en frisk start! Mange synes det er digg å begynne på etter ferien, nettopp fordi de kan sette en strek og si «Nuh er det nok, jeg er jeg klar for endring!». Og hvis du hadde en god rutine før ferien, skal det ikke mange øktene til før du føler du er tilbake der du glapp.

Lur deg selv i gang

Er det lenge siden sist, kan en langøkt virke overveldende og lite fristende. Å gå fra 0 til 100 på kort tid er verken realistisk eller hensiktsmessig, så ikke sett deg for høye mål til å begynne med. Gjør det lett å komme i gang ved å gi deg selv en snill start. Snør på deg joggeskoene med mål om å jogge rundt nabolaget eller å utføre et par øvelser på senteret.
Når du først er i gang og kjenner at det slettes ikke var så verst, ja, da er det fort gjort at du tar deg en ekstra runde. Det er bedre å trappe opp etter hvert, enn å trappe ned når du innser at du har tatt deg vann over hodet. Slik bygger du både muskler og mestringsfølelse økt for økt.

Det handler om å ta gode valg som gjør deg stolt av deg selv. Da er du på ditt beste, og har så mye mer å gi til de rundt deg.

Gjør det lystbetont

Har du aldri vært en fan av jogging? Får du fnatt av spinning eller squats? Det er helt ok, og like greit å være ærlig. Heldigvis finnes det så mange morsomme treningsformer å velge blant. Ta deg tid til å prøve litt forskjellig til du finner noen du liker. At noe er lystbetont øker sannsynligheten for at du vil fortsette, og ikke minst trives med det. Selv om treningen til tider skal være beinhard, skal den ikke være noe du gruer deg til.

Styrk kroppen – og vennskapet

Vinkvelder og cafébesøk er koselig, men venninnetid kan med fordel også kombineres med en svetteøkt. Med noen som pusher og heier, styrker du ikke bare kroppen, men også vennskapet – to fluer i en smekk. Det er spesielt kjekt for deg som sliter med å få tid til alt og alle: Faste ukentlige avtaler gir deg ikke bare en god treningsrutine, men spikrer også venninnetid på timeplanen. Terskelen for å skuffe en venninne er dessuten høyere enn å bryte en avtale med seg selv.

Kle deg for trening

Pakker du treningsbagen eller legger frem treningsklærne kvelden før, blir det vanskeligere å sluntre unna. Noen bruker trikset med å smette på treningstightsen så fort de kommer hjem fra jobb eller skole, eller når de står opp i helgene. Det blir jo for dumt å ligge på sofaen ikledd den. Bare det å få på seg treningsoutfiten kan få deg til føle deg mer pigg og mentalt klar for en økt.

Lag en plan og sett deg mål

Sier du til deg selv at du skal «trene mer», «bli sprekere» eller «spise sunnere»? Det er gode intensjoner, men de kvalifiserer verken som en plan eller et mål, for hva betyr det egentlig i praksis? En plan er gjerne et treningsprogram som inneholder antall økter i uken, hvilken type trening og hvilke dager det skal skje på. Konkrete mål er de du kan måle og sjekke av på, som antall kilo du vil løfte – eller miste. Pass på at målene du setter deg er realistiske og målbare, så du faktisk har mulighet til å oppnå dem – og så du vet når du har lyktes. Lite er så motiverende som det!

Men det aller viktigste?

Ikke utsett, men hopp bukk over dørstokkmila og rett ut i den første økta. Da får du maskineriet (og endorfinene) i gang.
Ikke tenke, bare gjøre!