2

Skal du bruke smør, olje eller margarin?

Hva er sunt fett?
Hva skal du bruke når du steker?
Hva skal du bruke til matlaging?

 

Dette er et (av mange) tema det er vanskelig å orientere seg rundt, da det finnes så utrolig mange motstridende meninger om hva som er best og sunnest. Vi ønsker med dette innlegget å avkrefte ulike myter, slik at det blir lettere for deg å velge riktig. Dette er som alt annet vi anbefaler deg, basert på den nyeste forskningen.

Dette skal du ha på kjøkkenet: Smør og kokosolje 

Hvilke fettsyrer er best til steking? Det er mettede fettsyrer. Bruk naturlige kilder til fett og spesielt til steking er det viktig at du velger fett som tåler høy varme, som ikke bare holder seg stabil når det varmes opp, men også forblir stabil i kroppen.

Noen fettkilder som er vanlig å steke med har for eksempel gått gjennom en prosess der antioksidanter blir fjernet under produksjon, og dette skaper en høyere grad av oksidering inni kroppen, enn for fetttyper som ikke har gått gjennom denne prosessen.

Vi anbefaler som sagt naturlige kilder og eksempler på dette er smør og kokosolje. Smør, er som du vet, bare fløte som er kjernet over lang tid, altså helt naturlig. Kokosolje er også et godt valg, naturlig og sunt. Gjerne velg en uten smak om du skal bruke den til steking.

Hva sier forskningen?

Vi anbefaler ikke kokosolje og smør bare fordi de holder seg stabile under steking, men også fordi flere av verdens største studier har vist at mettet fett faktisk er helt harmløst og at det er ingen sammenheng mellom det og risiko for hjertesykdom.

To nyere studier viser det samme som veldig mange store studier har vist før, at mettet fett ikke er skadelig og hjertesykdomsfremkallende slik vi en gang trodde. En stor review så at jo høyere inntak av mettet fett i populasjonen, jo lavere var sjansen for slag (1)

En annen studie, nylig publisert etter 40 år, fulgte 9,400 mennesker som bodde på diverse sykehus, hvor de fikk servert enten smør og mettet fett, eller omega 6 fettsyrer (vegetabilske oljer). Forskerne så et veldig overraskende resultat. Gruppen som fikk vegetabilske fettsyrer hadde en mye lavere mengde LDL (dårlig kolesterol) i blodet, men en høyere risiko for hjerteinfarkt, enn mettet fett gruppen (2)

Betyr dette at du skal spise store mengder smør? Nei. Skal du unngå smør? Absolutt ikke (3)

Et systematisk søk på temaet og en voksende enighet blant mange av de største forskerne tilsier at vi har lenge gitt smør og mettet fett et ufortjent dårlig rykte (4) (5).

En meta-analyse fra 2010 så på 21 ulike studier med 347,747 mennesker og de fant absolutt ingen sammenheng mellom inntak av mettet fett og risikoen for hjertesykdom (6).

En annen meta-analyse fra 2014 så på 76 studier (både observasjonsstudier og kontrollerte studier) med 643,226 deltakere og fant heller ingen sammenheng mellom mettet fett og hjertesykdom (7)

En review publisert i 2011, som så på data fra mange randomiserte kontrollerte studier viser at det å redusere inntaket av mettet fett har ingen effekt på dødelighet generelt eller dødelighet etter hjertesykdom (8).

Hvorfor anbefaler andre at du skal unngå mettet fett?

Så hvorfor anbefaler helsedirektoratet fremdeles at du unngår mettet fett? Dette kommer mer om i et nytt innlegg vi jobber med, og du kan få mer informasjon på facebook sendingen av Mari her, men kort sagt så er det fordi det øker kolesterolverdiene dine. Det er en gammel myte, som er motbevist mange ganger, at kolesterolverdiene våre kan predikere sjansen vår for å utvikle hjerte- og karsykdom. I dag vet vi at det ikke er slik, og derfor frafaller også årsaken til at en skal unngå mettet fett. Mettet fett påvirker kolesterol ja, men det betyr ikke at det øker sjansene for hjerte- og karsykdommer, det er faktisk med på å minke sannsynligheten.

En vanlig test av den totale mengden kolesterol forteller deg så godt som ingenting om helsen din. Det du trenger å vite er hvor mye HDL-kolesterol (“bra” kolesterol) og LDL-kolesterol (“dårlig” kolesterol) du har, men og ikke minst, størrelsen på LDL-partiklene.

Om legen din forteller deg at kolesterolnivået ditt er for høyt basert på en standardprofil, så er det viktig at du skaffer deg et mer helhetlig bilde av situasjonen, spesielt med tanke på familiehistorie med hjertesykdom og andre risikofaktorer.

Til å begynne med kan du spørre om å få en oversikt over størrelsen på LDL-partiklene. Store LDL-partikler er ikke farlige, bare små kompakte kan være et problem, da de presser seg gjennom “veggene” på blodårene dine (9) (10) (11) (12) (13) (14). Om disse oksiderer kan det føre til skade og betennelse (15) (16) (17) (18).

Totalkolesterol sier bare noe om mengden HDL-partikler og LDL-partikler til sammen, og det å ha et høyt nivå av HDL-partikler minker faktisk sjansen din for hjertesykdom, mens store LDL-partikler ikke utgjør særlig forskjell i det hele tatt (19) (20) (21) (22) (23) (24).

Hvorfor er smør og kokosolje så bra? Fordi det er positivt i forhold til hjerte- og karsykdommer, og helse generelt. Smør og kokosolje vil være med på å øke det gode kolesterolet i blodet ditt OG det øker størrelsen på LDL-partiklene (25) (26) (27) (28) (29) (30).

Flere gode oljer til hjemmet

Du kan også bruke kaldpresset extra virgin olivenolje til matlaging. Den kan brukes til steking også, da den ikke er så ustabil som en trodde før, men vi anbefaler det ikke. Til så høye temperaturer er smør og kokosolje bedre. Men den er god til all mulig kald mat, på salat, i dressing osv.

Tran eller krillolje er en stor anbefaling fra oss, møllers tran, eller en annen tran om du har det, i kapsler eller flytende. Dette er den beste kilden til Omega 3, spesielt om du ønsker å unngå oppdrettslaks (noe vi anbefaler at du gjør). Ikke bare er det mye giftstoffer i all laksen som er på markedet nå, men det er også mye mindre mengder Omega 3 og mer Omega 6 i oppdrettslaks enn i villaks. Det er viktig at disse to fettsyrene er i balanse, i dag får de fleste av oss i oss for lite Omega 3 og altfor mye Omega 6 (31) (32). Omega 3 er veldig viktig for hjertehelsen din.

Dette skal du ikke ha på kjøkkenet:
Prosesserte, kjemisk fremstilte oljer og fettkilder.

Unngå: Margarin, rapsolje (kaldpresset rapsolje er ikke så ille, men kokosolje/smør er mye bedre for deg), solsikkeolje, soyaolje. 

Vegetabilske oljer har lenge blitt anbefalt for å senke kolesterolnivået, men det å erstatte mettet animalsk fett med omega-6 flerumettede vegetabilske oljer (rapsolje, margarin osv.), er faktisk linket til en forhøyet dødelighet blant pasienter med hjertesykdom (33).

Det som er viktig å få med seg her, er at det finnes flere typer flerumettet fett, i hovedsak Omega 3 og Omega 6. Omega 3, som du sikkert vet, kan vi få fra fisk og kjøtt, mens hovedkilden til omega 6 i vårt kosthold er prosesserte planteoljer.

For mye Omega-6 fettsyrer kan forårsake betennelser i kroppen, og studier viser at det kan være en av årsakene til flere alvorlige sykdommer (34) (35), men det verste med denne myten er som sagt at vegetabilske oljer er assosiert med høyere risiko for hjertesykdommer (36) (37) (38) (39) (40).

Dette gjelder ikke alle typer planteoljer, som kokosolje og kaldpresset ekstra virgin olivenolje, disse inneholder lite Omega 6 og er veldig sunne. Kjøp kaldpresset olivenolje om du skal bruke det, da det betyr at den ikke har vært gjennom varmebehandling, den er mindre prosessert og dermed nærmere sin naturlige form.

Comments 2

 1. Finnes det noen norske sider som skriver om disse resultatene?
  Jeg kjenner ikke til disse sidene som det linkes til. Hvilke type kilder er det?

  1. Post
   Author

   De fleste store forskningsartikler publiseres på engelsk dessverre, og disse sidene vi linker til er blant verdens største bibliotek for publiserte studier 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *