Søvnhygiene

Det er ikke så mye kroppen trenger for å fungere optimalt, men søvn er definitivt en av tingene. Dette glemmes hos mange og mange lever kronisk på for lite søvn og tror at det er sånn kroppen skal ha det.

For lite søvn påvirker deg, helsen og velværet ditt i større grad enn du skulle tro.

Det viktigste du gjør er å planlegge dagen din slik at du har mulighet til å få nok søvn: legg deg tidlig nok om du skal opp på et visst tidspunkt.

Vet du at du trenger åtte timer søvn må du ta ansvar for at du får dette. Hvordan vet du hvor mange timer søvn du trenger? Da må du sammenligne lite søvn, med nok søvn. Dette er noe du selv kjenner på, og i løpet av et helt liv har du nok kjent på forskjellen mellom for lite og nok søvn. Og kanskje for mye også? For de fleste vil mellom 7 og 9 timer være passe, men dette varierer. Bli kjent med egen kropp og søvnbehov.

Nok søvn bør alltid prioriteres først. Ikke legg opp livet ditt slik at du alltid mister en time søvn grunnet f.eks. trening. Om du vet at du skal opp tidlig for å trene, da må du også legge deg tidligere. Om du alltid nedprioriterer søvnen så vil dette påvirke både treningen din og helsen din negativt.

Om du derimot klarer deg med en time mindre søvn av og til, kan det gå greit de få gangene du ikke klarer å legge deg tidlig, men dette skal være sjeldent.

Å endre på døgnrytmen, om du f.eks skal begynne å stå opp en time før fordi du skal venne kroppen til å trene på morgen istedenfor ettermiddagen er en annen sak. Da vil du være litt trøtt på dagen i noen dager til du er vant til den nye døgnrytmen.

Om du sliter med å sove generelt har vi noen gode tips, som viser å kunne forbedre søvnhygienen;

1: Utsett deg selv for dagslys i løpet av dagen, gjerne så tidlig på morgenen som mulig.

2: Vær i aktivitet i løpet av dagen. Her er trening et godt tips. Om ikke trening, så gå deg en tur i raskt tempo, dette er kjempebra for deg!

3: Ikke sov på dagen. Om du blir trøtt i løpet av dagen, så kan dette være mangel på mat og/eller drikke. Mange blir trøtte når de har gått for lenge uten mat. Det kan også være en veldig bra løsning å dra på trening, enten ute eller inne, om du blir trøtt før du skal. Det virker veldig tungt før du gjør det, men trøttheten forsvinner når du starter og det føles enda bedre etterpå!

4: Ikke tren på kvelden etter kl.20.00. La kroppen gå inn i en rolig tilstand uten styr, mye aktivitet og bråk.

5: Legg vekk pc/mac/mobil/pad/jobb minimum en time før du skal legge deg.

6: Ikke ha mobilen på soverommet.

7: Ha kald og god luft på soverommet.

8: La soverommet være et sted for søvn og sex. Ikke tv, krangling, organisering, lek, osv.

9: Ha rutiner på søvnen din. Legg deg til samme tid hver kveld og stå opp på samme tid hver morgen. Behold disse vanene i helgene også.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *